به گزارش انرژی نویس به نقل از شانا، صنعت گاز سال ۱۴۰۳ را در حالی به پایان رساند که افزون بر حفظ پایداری شبکه و تأمین گاز کشور در شرایط سخت، از توسعه این صنعت نیز غافل نشد و برای پیشرفت و تقویت این صنعت در تأمین انرژی کشور تلاش کرد. در سال ۱۴۰۳، بهرهمندی از گاز طبیعی در کشور به بیش از ۹۵ درصد از جمعیت رسید و تعداد مشترکان گاز افزایش یافت و صنعت گاز کشور توانست بهطور مؤثری چالشهای فصلی را مدیریت کند.
در این گزارش، مهمترین رویدادهای صنعت گاز ایران را در سال ۱۴۰۳ مرور میکنیم.
سه ماهه نخست؛ توسعه زیرساختهای گازرسانی
** قرارداد صادرات گاز ایران به عراق در ۸ فروردین به مدت پنج سال تمدید شد. طبق این قرارداد، حجم صادرات گاز به عراق در دورههای گرم و سرد سال متغیر خواهد بود.
** نیروگاه سیکل ترکیبی صبا دهلران در ۲۹ فروردین، با انتقال گاز به خط لوله ایستگاه میترینگ در نقطه صفر مرزی آماده تولید برق شد.
** شرکت ملی گاز ایران و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، در ۱۹ اردیبهشت، تفاهمنامه همکاری در سرمایهگذاریها، طرحهای ساخت داخل، دانشبنیانها و هستههای نوآور امضا کردند.
** توربین ایرانی IGT۳۰ بر اساس شرایط بومی ایران طراحی و در ۲۱ اردیبهشت رونمایی شد. این توربین، با توجه به شرایط آب و هوایی جنوب کشور، سه مگاوات توان بیشتر و مصرف سوخت کمتر دارد.
** در ۱۷ خرداد، شعلههای آبی گاز طبیعی در ۹ شهر و ۱۳۰ روستای استان سیستانوبلوچستان روشن شد.
** پنج ایستگاه تقویت فشار گاز، با هدف افزایش ظرفیت انتقال گاز کشور، در ۱۷ خرداد به بهرهبرداری رسمی رسیدند.
سه ماهه دوم؛ توسعه همکاریهای بینالمللی
** توافقنامه راهبردی ایران و روسیه در حوزه انتقال گاز، در ۶ تیر امضا شد. با این توافق، سهم ایران در تجارت گاز منطقه جهش میکند و ایران در عمل به هاب انرژی منطقه تبدیل میشود و میتواند در این حوزه عرضاندام کند.
** معامله گواهی صرفهجویی گاز در بورس انرژی با رونمایی از بازار بهینهسازی انرژی و محیط زیست در بورس انرژی ایران در ۱۲ تیر آغاز شد. شرکت ملی گاز ایران در نخستین مرحله از عرضه گواهی صرفهجویی گاز طبیعی، ۲۵ میلیون مترمکعب گاز دوره اوج و ۲۵ میلیون مترمکعب گاز دوره غیراوج را عرضه کرد.
** تفاهمنامه تعویض یک میلیون دستگاه بخاری پربازده، با بخاریهای کمبازده، در ۱۳ تیر امضا شد.
** بهرهبرداری از خط لوله گاز «اردبیل - گرمی» در ۲۳ مرداد، با سرمایهگذاری ۱۴۱۰۰ میلیارد ریال، پایداری گاز در دورترین نقاط مرزی ایران را تضمین کرد.
** در ۷ شهریور، سند توسعه همکاریهای گازی ایران و ترکمنستان امضا شد.
سه ماهه سوم؛ مدیریت مصرف
** ایستگاه تقویت فشار گاز آبپخش در ۷ مهر روی خط لوله ششم سراسری گاز با ظرفیت طراحی روزانه ۱۰۷ میلیون مترمکعب و چهار توربین MGT-۳۰ ساخت شرکت مپنا، هر یک با توان ۲۵ مگاوات و درمجموع ۱۰۰مگاوات، در کیلومتر ۲۸۹ خط لوله ششم سراسری راهاندازی شد.
** در ۱۰ مهر، عرضه ۳ هزار تن گوگرد کلوخه پالایشگاه گاز شهید هاشمینژاد در بورس کالای ایران، انجام شد.
** طرح همیار گاز در۱۶ مهر، با هدف ارتقا آگاهی دانشآموزان درباره مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی در مدارس تهران اجرا شد.
** پروژه گازرسانی به پنج روستای الموت شرقی در ۲۱ مهر بهرهبرداری شد و بهرهمندی خانوارهای روستایی استان قروین از گاز به حدود ۹۵ درصد رسید.
** طرح پایش دقیق مصرف گاز در ادارههای دولتی و اماکن عمومی استان تهران، بهمنظور مدیریت بهینه مصرف گاز طبیعی از ۸ آبان آغاز شد.
** عملیات تعمیرات اساسی ردیف سوم واحد گوگردسازی پالایشگاه نهم پارس جنوبی در ۱۹ آبان به پایان رسید که با اجرای این عملیات، انتشار روزانه ۷۶۰ تن گاز مشعل کاهش یافت.
** خط تولید کنتور هوشمند بهمنظور انتقال فناوری از سوی یکی از شرکتهای داخلی، با سرمایهگذاری چند میلیون دلاری در ۵ آذر راهاندازی شد.
** تفاهمنامه همکاری اجرای پویش کاهش ۱۰ درصدی مصرف گاز و برق در بخش خانگی – تجاری، با هدف ترویج فرهنگ مصرف بهینه انرژی، در ۲۸ آذر بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی امضا شد.
سه ماهه چهارم؛ ثبت رکورد تولید گاز شیرین در روزهای سرد کمسابقه
** در فصل زمستان با وجود افزایش مصرف گاز به دنبال پایداری هوای سرد در بیشتر ایام، رکوردهای پیدرپی در تولید گاز شیرین و تحویل به شبکه سراسری ثبت شد بهطوریکه تازهترین رکورد به مقدار ۸۸۰ میلیون مترمکعب در ۱۳ بهمن محقق شد. این دستاورد در حالی کسب شد که مصرف بخش خانگی و تجاری در زمستان امسال به ۷۰۳ میلیون مترمکعب در روز نیز رسید.
** در ۱۶ دی، بیش از ۶۵ میلیون مترمکعب گاز از چاههای منطقه خانگیران دریافت و پس از فرآورش، ۵۸ میلیون و ۴۲ هزار مترمکعب آن به خطوط انتقال گاز ارسال شد و رکورد جدیدی در تولید و فرآورش گاز در این پالایشگاه به ثبت رسید.
** در ۲۴ دی، مجتمع گاز پارس جنوبی، بر اساس مصوبه هیئت وزیران برای کاهش آلودگی منطقه و الزامهای محیط زیستی، دوربین LDAR را بهمنظور نشتیابی تجهیزات صنعتی تأمین و راهاندازی کرد.
** تولید گاز شیرین در پالایشگاه پارسیان از ابتدای سال تا ۳۰ دی نزدیک به ۱۴ میلیارد مترمکعب رسید که ۱۱ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه پارسال داشت.
** دستگاه هاتتپ ۲۴۶۰ برای نخستین بار در کشور در منطقه ۳ عملیات انتقال گاز در ۲۰ بهمن بهرهبرداری شد.
** تزریق گاز از کیلومتر ۹۰ تا ۱۲۰ خط لوله میناب – سیریک در ۳۰ بهمن به پایان رسید و تمام این خطوط به طول ۱۲۰ کیلومتر گازدار و آماده بهرهبرداری شدند. گازرسانی به شهرها، روستاها و صنایع شهرهای میناب، سیریک، منطقه صنعتی گروک و نیروگاه برق کوهستک از دستاوردهای اجرای این خط لوله است.
** تزریق گاز به ۵۰ کیلومتر از پروژههای خطوط لوله ۳۰ اینچ «بندرعباس- لافت - گورزین» و انشعاب ۱۶ اینچ شهرک صنعتی خلیج فارس در هشتم اسفند انجام شده است.